Wybór miejsca, w którym odbędzie się przyjęcie weselne to bardzo ważna kwestia. Właściwie to od wyboru sali powinniście zacząć Wasze przygotowania. Warto starannie przygotować się do spotkania z menadżerem sali i przygotować listę pytań, które pomogą Wam w dokonaniu wyboru. O jakich kwestiach warto pamiętać i o co pytać? Dowiesz się już za chwilę.

Na samym początku odrzućcie lokale, które nie spełniają Waszych kryteriów – np. nie oferują liczby miejsc odpowiadającą liczbie zaproszonych przez Was gości. Jeżeli planujecie organizację noclegu dla gości, zrezygnujcie z sal, które nie oferują bazy noclegowej.

Nie upierajcie się na jedno konkretne miejsce, a spróbujcie stworzyć listę trzech, które spełniają Wasze oczekiwania i najbliższe są Waszym ideałom. Następnie telefonicznie lub mailowo umówcie się na spotkanie. Pamiętajcie, aby zawsze rozmawiać z osobą odpowiedzialną za organizację uroczystości w danym lokalu.

Poniżej znajdziecie listękilku pytań jakie warto zadać menadżerowi sali podczas spotkania, przed podpisaniem umowy z danym obiektem:

1 Jaki jest koszt menu od osoby w danym lokalu ?
2 Co lokal oferuje w danym pakiecie?

Warto dowiedzie się czy w cenie znajdują się:

  • tort
  • ciasta
  • nielimitowaną kawę i herbatę
  • nielimitowane zimne napoje
  • owoce
  • alkohol
  • wiejski stół
  • dekoracje sali
  • pokój dla Nowożeńców

CIEKAWOSTKA! Nie zawsze warto samemu zaopatrzyć się w alkohol. Rozbieżność cenowa za „alkohol bez limitu” jest ogromna. Sama spotkałam się z cenami za taki pakiet od 20 zł do 70 zł/ od osoby. Pamiętajcie, że do ceny alkoholu z hurtowni do kosztu należy doliczyć paliwo oraz czasem za udostępnienie lodówek do mrożenia wódki w lokalu!

3 Jaka jest różnica w cenie menu, jeżeli zorganizujemy wesele w innym dniu tygodnia niż sobota?

Jeżeli zależy Wam na realnych oszczędnościach – rozważenie innych dni tygodnia na organizację wesela to jeden z najlepszych sposobów. Często sala oferuje dodatkowe udogodnienia np. fotobudkę lub darmowy apartament dla Nowożeńców.

4 Na ile osób przystosowana jest sala weselna i czy istnieje wymagana minimalna liczba gości ?

Istotna jest druga część pytania, ponieważ szczególnie w przypadku sobotnich przyjęć lokale wprowadzają coś takiego jak „minimalna liczba osób”. Nie rzadko Pary zobowiązane są płacić później za puste miejsca na sali.

5 Jaką formę zabezpieczenia pobiera sala w celu rezerwacji terminu i w jakiej wysokości?

Nadal wiele osób nie rozróżnia zaliczki od zadatku! Warto zapoznać się bliżej z tematem. Przyda się to nie tylko podczas rezerwacji sali.

6 Jaki jest koszt menu w przypadku zaproszonych dzieci? Czy cena różni się w zależności od wieku dziecka?

Jeżeli rozważacie zaproszenie dzieci na przyjęcie weselne to punkt dla Was. Często za dzieci do ok. 2-3 lat nie pobiera się żadnej opłaty, a do ok. 12 lat połowę wartości menu.

7 Jaka jest cena za wyżywienie osób obsługujących weselę: zespołu, fotografa, kamerzysty, dj’a ?

Dla podwykonawców można zamówić pełne menu, ale sala zazwyczaj przygotowuje również opcję pakietu bez alkoholu i polecam ją wybrać, jeżeli zależy Wam na jakości wykonywanych przez nich usług. Mocno rozważałabym zatrudnienie osób, które oczekują zapewnienia im alkoholu w czasie pracy, a tak się zdarza! Uwierzcie.

8 Czy na danej sali obowiązuje tzw. opłata „korkowa”, czyli za otwarcie butelek z alkoholem?

Powoli odchodzi się od tej opłaty. Zazwyczaj oczekują ich sale, które zatrzymały się gdzieś na etapie zeszłego stulecia. Jednak warto zapytać o tą kwestię. Czasem opłata ukryta jest pod postacią opłaty za udostępnienie kieliszków.

9 Kto odpowiada za ewentualne szkody– jakie? Najlepiej sprawdzić czy istnieje zapis w umowie dotyczący zniszczeń.

Tego, że warto dobrze zapoznać się z umową, chyba nie trzeba pisać. Dalej jednak zdarzają się osoby, które dopiero po podpisaniu umowy orientują się, że niektóre, zapisy są dla nich niekorzystne, a widzą je pierwszy raz. Często dotyczy to dodatkowych opłat, które Para musi ponieść po imprezie – sprzątanie, zniszczenia, wyniesione z sali butelki, to tylko niektóre z nich.

10 Ilu kelnerów obsługuje przyjęcie w danym lokalu? Na ile osób przypada jeden kelner? Czy jest możliwość dodatkowej obsługi kelnerskiej?

Idealnie jest, kiedy na jeden stół okrągły przypada jeden kelner. Jednak najczęściej spotykaną formą jest kelner na ok. 15/20 osób. To dlatego poziom obsługi kelnerskiej może znacznie różnić się w przypadku różnych sal.

11 Jaka jest godzina rozpoczęcia oraz zakończenia przyjęcie weselnego i czy czas ten można przedłużyć? Jeśli tak to czy istnieje i jaki jest dodatkowy koszt za każdą godzinę przedłużenia czasu przyjęcia?

Pamiętajcie żeby dokładnie przejrzeć umowę, którą będziecie zawierać z danym lokalem jeszcze przed jej podpisaniem. Jeżeli jakiś zapis nie będzie Wam odpowiadał – zapytajcie czy jest możliwość jego zmiany, bądź wykreślenia danego punktu. Wykażcie się dużą czujnością i podejmijcie decyzję dopiero po dogłębnej analizie i porównaniu lokali.

Lista ważnych pytań jest dużo dłuższa. Jeżeli jesteście ciekawi o czym jeszcze warto wiedzieć przed zawarciem umowy, na jakie zapisy w umowie szczególnie należy zwrócić uwagę, aby nie zostać oszukanym przez właścicieli obiektu – zapraszam Was do skorzystania z indywidualnych konsultacji ślubnych.

Dajcie znać w komentarzu czy artykuł był dla Was przydatny albo co jeszcze wpisalibyście na listę najważniejszych pytań?

Share: