przepis na tiramisu
Tiramisu to bardzo popularny deser i muszę przyznać, że jeden z moich ulubionych, bo prawie wszystko co na bazie mascarpone albo śmietany skrada moje serce. W naszym domu króluje także w czasie świat. Wywodzi się z Włoch, a receptury na jego przyrządzanie różnią się w różnych regionach. Dzielę się więc z Wami moim przepisem.
PORCJE: dla 6 – 8 osób
SKŁADNIKI:
  • 500 g mascarpone
  • 4 jajka
  • 120 g cukru (drobnego do wypieków, bądź cukru pudru)
  • 300 ml mocnej kawy (rozpuszczalnej, bądź świeżo mielonej)
  • Naturalna esencja migdałowa ( ja używam „migdał z Maroka”) może być też amaretto jak wg oryginalnej receptury
  • 2 paczki podłużnych biszkoptów tzn.lady fingers (ok. 20 szt. )
  • 1/2 łyżeczki kakao naturalnego (Deco Morreno)
  • OPCJONALNIE ciasteczka Amaretto ( dostępne w Lidlu)
PRZYGOTOWANIE:
  1. Żółtka z cukrem miksuj do momentu rozpuszczenia cukru. Dodaj mascarpone i ponownie zmiksuj. Następnie dodaj kilka kropel esencji i postępuj jak wyżej.
  2. W osobnej misce ubij białka na sztywno. Dodaj ubite białka do poprzednio rozrobionej masy i połącz za pomocą szpatułki.
  3. Przygotuj kawę w miseczce ( w której wygodnie będzie Ci zamoczyć biszkopty) dodaj do niej kilka kropli esencji.
  4. Poczekaj do wystygnięcia kawy i namocz biszkopty w kawie, układając je następnie w wybranym naczyniu.
    UWAGA ! Staraj się namaczać je energicznie żeby całkiem się nie rozpuściły, a jedynie by naciągnęli z zewnątrz, a w środku były suche.
  5. Podziel masę na pół i przekładaj na zmianę – biszkopty, masa, biszkopty, masa…
  6. Na koniec całość posyp kakao ( przez sitko) i wsadź do lodówki.

Podane proporcje wystarczają na przygotowanie deseru w naczyniu żaroodpornym o pojemności 1,5l i wymiarach 20×20 cm.

Można przygotować również pojedyncze porcje w kieliszkach lub kubeczkach ( wystarcza na 6- 12 porcji, w zależności od pojemności wybranego naczynia).

Tiramisu to ulubiony deser mojego męża, dlatego często korzystam z tego przepisu i mam pewność, że zawsze wyjdzie. Mam nadzieję, że skradnie też Wasze serca. Dajcie znać czy udało Wam się zrobić.

SMACZNEGO !

Share: